Priser på hårddiskar

Det är snart ett år sedan som priserna för de gamla hederliga snurrande hårddiskarna sköt i höjden.
Detta efter svåra översvämningar i Thailand och svåra skador i tillverkarnas fabriker.
Tittar man idag på en slumpvis utvald snurrande hårddisk på prisjakt.nu ser man att priserna snart är åter på samma nivå som de var i november förra året innan översvämningarna slog till.

Att jag nämner detta nu beror på att jag är i valet och kvalet om jag skall ta steget över till SSD diskar i den stationära datorn hemma eller ej.
Vinsterna i att ha SSD diskar är många, men avkallet man får göra på utrymme kanske kan vara värt det.
Lösningen som många verkar ta är att låta systemdisken köras på SDD och låta en vanlig hårddisk stå för lagringen av filer. En lösning som mer och mer tilltalar mig.
Ordentligt optimerat kan man få ner såväl värmeutveckling som störande ljud. Flera av de rörliga diskarna som finns på marknaden idag är så smart skapade att de varvar upp och ner skivorna efter behov, något som främjar såväl ljud som värme.

Vi får se vart det hela slutar. SDD och förutsättningarna inom dessa komponenter är för mig obruten mark. Det finns mycket att sätta sig in i även om det “bara är en hårddisk”. Komponenter, tillverkare, styrenheter och framförallt vad man får för priset man betalar..

Lagringen på en 2-3TB disk är ändock billig i dagsläget, man får bra mycket mer för pengarna än när jag senast köpte min första TerraByte disk för några år sedan.
Man får nästan 3 TB för det priset jag betalade för 80GB ännu längre sen tillbaka, så man kan inte säga att priset för de rörliga diskarna är höga.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.