Musik på altanen med Raspberry Pi

En altan på nästan 60 kvm färdigställdes förra sommaren, av dessa kvadratmeter är dryga 30 inglasad. Denna vår skall det inredas, frugan får stå för flärden så står jag för tekniken.
En sak som stod på listan är musik på altanen. Specifikationerna var ganska enkla, Lite bakgrundsljud som gärna skulle kunna styras trådlös från valfri device.
Alternativen för detta är ju ganska många.

Sonos vet de flesta sedan tidigare vad de går för, samma sak med Apples egna lösningar för att streama musik. Visst skulle man kunna ta den enkla vägen och nyttja blåtandstekniken, men jag sökte ändå lite utmaning.

Raspberry Pi har jag använt mig av tidigare, bl.a. för att streama bild och video till tv:n, så att kasta ögon åt det hållet var ganska självklart.
Raspberry pi har i grunden ganska klent med ljudutgångar. det man hittar är 3,5 mm analog utgång som till viss del går att få optisk.

Det finns bot att råda på detta, USB-ljudkort är en väg att gå, men flera företag har tagit fram smidiga lösningar för att få till bättre ljud.
HifiBerry och iQaudio har bägge utvecklad färdiga moduler som man monterar direkt på raspberryn och ger dig en förstärkare direkt på kortet.
2×35 watt ut erbjuder den version från, iQaudioPi-DigiAMP+ som jag till slut valde, att det gick att beställa ett färdigt paket med allt man behövde underlättade för mig som användare.

IQaudIO erbjuder flera färdiga operativsystem, med olika funktioner för dina behov som man installerar på minneskort.

Valet för mig föll på ShariPortSync, ett operativssystem som egentligen fungerar direkt ur lådan, förutsatt att man ansluter det med
nätverkskabel.
Dock vill man juh alltid anpassa så det fungerar bäst utifrån ens förutsättningar.
Med lite tydliga guider har jag fått min device dels att ansluta trådlöst mot vårt wi-fi och även ändrat så den visar upp ett logiskt namn för AirPlay.
Just det sistnämnda kan vara bra i framtiden om man utökar med flera lösningar av detta slag.
Justeringarna för detta gör du i en fil som du hittar på:  /etc/shairport-sync.conf, förklaringar om justeringarna hittar du på GitHub.

Förstärkare är inte allt, man behöver dessutom högtalare att spela upp det hela på.
Utomhushögtalare finns det gott om och prisklasserna är därefter. För mig föll valet ett par vita System One OD520 från BLR. Vi kan väl kalla dem för instegsmodell då de kostar strax under 900 kr.

2 svar på ”Musik på altanen med Raspberry Pi

  • juli 15, 2019 kl. 5:04 e m
    Permalänk

    Tittar på de högtalarna du nämner. Hur lät/låter de? Nöjd?

    Svar
    • augusti 4, 2019 kl. 6:11 e m
      Permalänk

      Ja helt ok utifrån vad jag driver dem med.
      Lagom för njutmusik sköna sommarkvällar på altanen.

      Testat med ”riktig” förstärkare oxå och då fick de andas ännu bättre.

      Svar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.