Handla, spara och finansiera

För oss som älskar teknik är internet en guldgruva, men det riskerar ju att bli dyrt också. Därför gäller det att välja tjänster och produkter med omsorg. Detta görs enklast genom att inte springa iväg och handla utan att först ställa sig några väl valda frågor.

Behöver jag detta?
Visst är det kul med ny teknik och vem vill inte vara först med det senaste? Men de billigaste köpen är de som aldrig blir av och man kan ju faktiskt inte köpa allt. Fundera därför en gång till när det dyker upp en ny telefon, ett snabbare bredband eller häftigare spel på om du verkligen skulle ha glädje av detta. Snart kommer något ännu snabbare, roligare och bättre, om det kan vi vara fullständigt övertygade.

Vilket köp är mest prisvärt?
När du väl kommit fram till att det är något du vill ha gäller det att optimera köpet. Olika butiker och sajter har olika erbjudanden, så ta reda på vilka tillbehör som ingår, om du får frakten på köpet, hur lång garantin är osv.

Att handla från en utländsk webbsida kan locka, men tänk på att du då avsäger dig svensk konsumentköplag och andra regler vi ofta tar för givna. Och hur blir det med tull och moms? Det kan mycket väl ändå visa sig vara en bra idé att handla från ett låglöneland eller kanske direkt från tillverkaren för att slippa dyra mellanhänder, men gör din läxa så att det inte kommer surt efteråt.

Och alldeles oavsett var du handlar, gör en kontroll av leverantören! På samma sätt som det är lätt att googla fram varor och tjänster att köpa är det lätt att kontrollera försäljningsställets rykte och historia. Bli inte en missnöjd eller lurad kund bara för att du inte orkade läsa omdömen från tidigare missnöjda, lurade kunder.

Hur ska jag betala?
Så kommer vi till det tråkiga med att betala för det man handlat. Att få hem en faktura och betala i efterskott kan vara smidigt, men ta med eventuella avgifter i beräkningen. Ett par tior i fakturaavgift då och då blir snabbt stora summor.

Att handla på avbetalning är också ett minfält. Kontrollera den effektiva räntan inklusive eventuella uppläggningsavgifter, startavgifter, aviavgifter och alla andra avgifter och kostnader som hastigt och olustigt kan tillkomma. Ett sätt för den som vill vänta med eller sprida ut betalningen är att vända sig till Consector eller annan långivare som tydligt redovisar totalsumman för ditt lån.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.