Dags att köpa värmepump

Det är roligare att köpa datorer eller hörlurar än värmepumpar. När värmen inomhus är som allra bäst är när man inte märker av den, det ska liksom bara fungera. Fast när man sätter sig för att betala räkningarna innan månadsskiftet är det ändå kul att ha valt rätt värmekälla.

Precis som med räntorna är det svårt att förutspå morgondagens energipriser, men billigare blir de knappast. Priset på uran – och därmed på kärnkraft – har i princip fallit handlöst det senaste decenniet, men många analytiker spår en vändande trend inom kort. Oljepriset har också varit betydligt högre än nu, men också olja är en ändlig resurs, så ju mer oberoende man kan vara av naturens råvaror desto bättre. Solceller i all ära, men det är svårt att värma upp ett hus i Sverige med solenergi, särskilt eftersom solen är ganska verkningslös under den kalla årstiden.

Då återstår att pumpa fram sina egna naturtillgångar. Jord- och sjövärmepumpar är ganska komplicerade system som kräver en stor obebyggd tomtyta eller en närliggande sjö. Att gå mer på djupet genom att utnyttja bergvärme är ett alternativ, men borrprocessen kan bli ganska dyr, så det tar ofta många år innan man räknat hem investeringen.

Då återstår luftvärmepumpar, som utnyttjar värmen i utomhusluften för att värma upp inomhus. En luft/luftvärme värmer upp inomhusluften direkt medan en luft/vattenvärmepump värmer upp ett vattenburet system. Särskilt den helt luftburna varianten, där initialkostnaden är mycket låg, blir snabbt lönsam. Det är inte ovanligt att man lyckas sänka sin årsförbrukning med 25 procent per år, och så fort pumpen och installationen är intjänade är det ren vinst.

Buildor.se finns många pumpar att välja på, både bergvärme-, markvärmepumpar och olika typer av luftvärmepumpar från kända tillverkare. För det är viktigt att välja rätt pump. Till stor del beror det på dina behov, storlek, isolering och värmevärde på ditt hus. Kanske vill du också kunna använda värmepumpen som aircondition under varma sommardagar.

En del pumpar är effektivare och mer driftsäkra än andra. Sedan ska de helst vara tystgående också. Särskilt om man har pumpen i anslutning till ett sovrum och/eller är extra ljudkänslig. Dessutom kan närboende grannar klaga på utomhusljudet. Men de flesta som köper värmepump blir nöjda. Det är därför man kan se allt fler hus utrustas med en liten diskret vit box på utsidan. Alla människor gillar att spara pengar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.