NAS från HP

Under blackfriday köpte jag en HP proliant N54L, en nas som jag länge haft ögonen på. När priset dumpades ordentligt under den fredagen kunde jag inte låta bli att slå till.
Det är ett bra tag sen blackfriday och mycket har väl inte hänt. gen8
FreeNAS har installerats och testkörts på ett usb-minne.
Nu behöver den bara fyllas med lagringsmedia, den rymmer 4 diskar i orginalutförande, men skippar man cd-läsare har man plats för en ytterligare disk.
Freenas stödjer många olika konfigurationer när det kommer till lagring och backup. ZFS är den som ger den största säkerheten för lagring av viktig data. Till det kommer tre diskar gå åt, då får man man en backup med både hängslen och livrem. Resterande hårddiskplatser får bli för dagligt användande och lagring av material för streaming. Filmer, musik etc som kan nås av övriga enheter anslutna till nätverket.

N54L säljs inte längre, men det finns gott om flera efterföljare till den.
Gen8, alltså den åttonde generationen av dessa maskiner har bättre prestanda än vad min N54L har och grundkonfigurationerna finns det gott att välja bland.
En av dessa, Gen8 Entry, säljs nu till ordentligt rabatterat pris på Dustin, men skynda dig erbjudandet gäller bara januari ut. Dustin erbjuder även fina rabatter på andra produkter ur sitt HP sortiment och även andra märken.

För egen del ligger inköp av hårddiskar och mer RAM-minne näst på tur.
Freenas är en rolig grund att utgå ifrån, med gott om insticksprogram för att utnyttja sin NAS maximalt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.