Mer om Internet Explorer

Skrev lite under gårdagen gällande de brister som Internet Explorer lider av.
Kunde inte låta bli att ställa min arbetsgivares IT-enhet mot väggen.
Några korta citat ur svaret som erhölls.

Vårt antivirussystem och brandvägsskydd som omfattar alla X-kommunens datorer stoppar med hög sannolikhet eventuella trojaner m.m. som skulle tränga sig igenom denna väg som hotet gör gällande…
Vi ersätter ju Internet Explorer 6 vilket var den version som blev utsatt av hotet…
Vi förväntar oss att Microsoft inom kort kommer med en s.k. patch för att täppa hålet och som vi då skicka ut till kommunens datorer. Brister och hål i produkterna upptäcks ju ideligen och detta var inget speciellt ur den aspekten…
Flertalet av kommunens verksamhetssystem stödjer inte idag Internet Explorer 8 vilket skulle kunnat vara ett alternativ….

Givetvis kunde jag inte låta bli att ifrågasätta användandet av system som ej klarar av att fungera i aktuella och uppdaterade system.
Svaret lät ej vänta på sig.

Vi gör så gott vi kan för att välja öppna program före properitär kod men tyvärr stöds alltför sällan de alternativen av leverantörena av verksamhetssytem och vi har kravet att kunna stå för de funktioner vi levererar ut från IT.
Det är dock ingets om hindrar att man på egen hand installerar t.ex. FireFox på X-kommunens PC men IT kommer inte att återinstallera den om man t.ex. får datorn ominstallerad, vi kan heller inte ta ansvar för att den fungerar med verksamhetssystemen (eftersom leverantörerna inte gör det).

Intressanta svar när allt ställs på sin spets.
IT-enheten ansvarar och äger hårdvaran, samt skall stå för underhållet och driften av systemet.
Att sen få svart på vitt att det är fritt fram för användarna att bruka och installera  bland annat alternativa webläsare är både uppskattat, men samtidigt skrämmande.
Vem vet vad användarna kan få för sig att installera.

Noterbart: uppgraderingen av IE sker från 6.0 till 7.0.
Något, om jag förstått det hela rätt, ej avvärjer “hotet”.

Liknande bloggposter :

En reaktion till “Mer om Internet Explorer

  • januari 20, 2010 kl. 2:46 e m
    Permalink

    Jag har läst att hotet mot internet explorer inte enbart gällde IE6 som era nätansvariga verkar tro, utan tvärtom gäller det version 6-8 på windows XP-Win7. Däremot ska det vara trivialt att genomföra ett intrång via IE6 då den har så stora hål att elefanter kan slinka genom, vilket bland annat skedde mot Google.

    Vad bra att ni får möjligheterna att installera viss mjukvara själva. Enligt vår IT-policy får detta inte göras, men man kan om man vill kringgå problemet genom att installera program på ett USB-minne, koppla in den och köra programmen den vägen. Inte så snyggt kanske, men man har i varje fall inte installerat något på företagets datorer. Funkar utmärkt med spotify, firefox, chromium mfl.

    Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.