Bygga eget nätverk

I vårt hem har vi många produkter ansluta till det trådlösa nätverket.
Trådlöst är i mångt och mycket smidigt, framförallt slipper man snubbla på nätverkskablarna som har en tendens att växa till antal ju längre tiden går.

Dock finns det tillfällen då anslutningvia tråd kan vara att föredra. Vissa enheter kanske endast har anslutning via kabel eller att datan som skall flyttas är för ”tung” för det trådlösa nätverket att klara av.
Här hemma lider vi av bägge delarna.

Att dra egen nätverkskabel i ett hus från slutet av 70-talet är dock en utmaning.
Men låter man bli att tänka den rakaste vägen till varje uttag, finns alla möjligheter att få till en snygg och dold installation. I vårt hem har vi fördelen att ha såväl ett garage som en vind att gömma  kablarna på.
Produkterna jag hänvisar till hädanefter är hämtade från Kjell & Co, men givetvis finns det att köpa på andra affärer med liknande inriktning.

Beväpnad med Hur funkar det, var det faktiskt en enkel match för mig att för första gången dra och installera flera nätverksuttag i vårt hus.

Boken, Hur funkar det 2012, som även finns i en digital version, innehåller nyttig och intressant läsning ínom flera områden för den teknikintresserade. Nätverk är bara en av kategorierna som berörs. På webbplatsen har Kjell en bra genomgång av nätverk och vad du kan tänkas behöva.

Jag ”framtidssäkrade” med Cat.6 kablar till hela installation, lika bra när man väl ska dra och klamra kabel.
Även nätverksuttagen i installationen håller Cat.6  standard. Dessa finns med antingen enkelt eller dubbelt uttag. Satsar du stort eller bygger helt nytt hus finns det patchbox 8-portar att placera i nätverkets nav.

Det behövs lite verktyg när du skall installera ditt nätverk, du kan köpa en verktygsväska som innehåller allt du behöver. Du kan även köpa billiga slitsverktyg i plast eller en nätverkstestare löst. Givetvis tjänar man på att köpa den kompletta väskan.

Går du i tankara att dra eget trådat nätverk hemma, är Hur funkar det, från Kjell & Co det du behöver för att genomföra installationen. Läs steg-för-steg instruktioner och kolla färgerna på trådarna en extra gång innan du slitsar så skall saken vara ”biff”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.